6 användbara tips
Många av våra mer akuta uppdrag för privatpersoner handlar om ledningar som läcker eller olika former av stopp och översvämningar. Vi kommer gärna ut och hjälper till men ibland är både felsökning och åtgärd förhållandevis enkla saker som man kan lösa själv och därmed spara lite pengar och tid.
Här kommer tips och svar på vanliga frågor.
1. Var inte rädd för att byta delar inuti din toalett eller kran
Var inte rädd för att byta delar inuti din toalett eller kran inne i en toalettank.
Att ta isär rör under ditt handfat eller dusch kan leda till värre problem om du gör ett misstag. Det finns dock väldigt lite du kan skada genom att försöka byta toalettens klaff eller din krans patron.
Slitna packningar är en vanlig orsak till läckor mellan toaletten och skålen. Och de kostar bara några tior! Som en bonus kommer paketet med enkla instruktioner för utbyte.
De flesta moderna kranar kan repareras genom att byta hela inredningen med en ny patron. Detta kräver bara att du tar bort en skruv eller två. Så, om du hör toaletten fyllas på ofta, eller ditt handfat droppar, skaffa ersättningsdelar och byt.
2. Ta bort proppar utan kemikalier
Nästa gång du har stopp i avloppet, köp inte dyra, kemiska avloppsrengöringsmedel. Avlägsna manuellt ett avlopp med en dränorm. Sätt bara in i avloppet och dra tillbaka med (förhoppningsvis) den tillhörande proppen. Om du inte har eller inte vill krångla med en, prova att använda en vaskrensare för att suga ut proppen.
3. Varför droppar kranen?
Det verkar som om det är dags att byta packning. För att kunna byta packningar så måste du stänga av vattnet. Detta gör du vid vattenmätaren eller vid blandaren om du har ventiler. Innan du börjar bytet behöver du ta reda på vilken packning som passar till din blandare. Tänk på att inte dra åt kranen för hårt efter att du bytt packningen - då får du snart byta igen.
4. Mitt element blir inte varmt. Vad gör jag åt det?
Om ett element inte blir tillräckligt varmt beror detta, i 99 fall av 100, på att elementet behöver luftas. Det kan vara lämpligt att ha som rutin att alltid lufta elementen på hösten när det börjar bli kallt ute.
Lufta elementet med en luftnyckel. Öppna försiktigt luft-skruven tills att det kommer vatten, stäng sedan. Kommer det inte vatten så måste du fylla på med vatten, detta gör du oftast via pannan. Bor man i lägenhet så kontaktar du din vaktmästare.
5. Hur kan jag rensa mitt egna avlopp i köket?
Om vattnet stannar kvar i ditt tvättställ eller diskho kan det vara ett stopp i ditt vattenlås. För att fixa detta behöver du montera isär vattenlåset under diskbänken eller tvättstället. Rengör ordentligt med en diskborste, montera sedan ihop delarna igen. Kontrollera noggrant så att det inte läcker när du är klar.
6. Hur vet jag om det är stopp i golvbrunnen?
Om vattnet inte rinner bort när du duschar kan du ha stopp i golvbrunnen. Det finns en hel del olika golvbrunnar så det finns såklart olika sätt att få bukt med detta. Har du ett löst vattenlås rengör du det enklast genom att dra vattenlåset rakt upp. Har du ett vattenlås som är helgjutet så kan du använda en diskborste för att rengöra vattenlåset. Om det behövs rensas längre ner i rören kan det vara dags att ringa oss. Vi är nämligen riktigt bra på att rensa rör!